Home
 Θορικός  Σούνιο  Λαύριο  Καμάριζα
Ιστορία

Λαυρεωτική, μια περιοχή όπου μέσα στη μακρά διάρκεια της ιστορίας γράφτηκε η εποποιΐα της ανθρώπινης εργασίας και του πολιτισμού. Λαυρεωτική, τόπος των μεταλλείων πριν το 3.000 π.Χ. Οι μεταλλευτικές της φλέβες έθρεψαν τον Κυκλαδικό, το Μινωικό και το Μυκηναϊκό πολιτισμό. Τρεις είναι οι περιοχές στον κόσμο με τα αρχαιότερα μεταλλευτικά και μεταλλουργικά έργα, στην Ινδία, στο Ρίο-Τίντο της Ισπανίας και στο Λαύριο που είναι και τα σπουδαιότερα, όπως υποστηρίζεται διεθνώς.

Picture

Ο αργυρώδης τόπος του Λαυρίου αποτέλεσε το έρεισμα του κλασικού θαύματος της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Ο χρυσός αιώνας του Περικλέους είναι από μια άποψη ο αργυρός αιώνας του Λαυρίου.

Το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, ο ορθός λόγος και η δημιουργική φαντασία, η ενότητα θεωρίας και πράξης, έχοντας ως βάση και την εργασία των δούλων δεν δημιούργησε μόνον απαράμιλλα έργα τέχνης αλλά και τεχνικής όπως στο Λαύριο που ούτε σ' αυτά λείπει η αισθητική αξία.

Ν.Αττικής - Δήμος Λαυρεωτικής
(
πατήστε για μεγέθυνση)

Το ότι η γνώση είναι δύναμη είχε κατανοηθεί απ' τους Έλληνες 2.000 χρόνια πριν το Φ.Μπέϊκον που είπε: "tautum possumus, quantum scimus" (μτφρ. “τόσο μπορούμε, όσο ξέρουμε”). Και στο Λαύριο εφαρμόστηκαν συνδυασμένα οι γεωλογικές, ορυκτολογικές, μεταλλευτικές και μεταλλουργικές γνώσεις, ώστε να παραχθεί τελικά ο πολύτιμος λαυρεωτικός άργυρος.

Οι υπόγειες στοές του Λαυρίου έγιναν οι ανοιχτοί δρόμοι της δύναμης και του μεγαλείου της Αθήνας. Απ' το ασήμι του Λαυρίου κατασκευάστηκαν οι 200 τριήρεις - σύμφωνα με την διορατική πρόταση του Θεμιστοκλή - με τις οποίες οι Αθηναίοι με τους υπόλοιπους Έλληνες συνέτριψαν τον Περσικό στόλο στη Σαλαμίνα το 480 π.Χ., σώζοντας τον ελληνικό πολιτισμό και την οικουμενικής αξίας συνέχειά του.

Τα εξαίσια αρχιτεκτονήματα του κλεινού άστεως έχουν ως στέρεο κρηπίδωμα το αργυρό του νόμισμα, τις λαυρεωτικες γλαύκες.

Picture

Αθηναϊκό τετράδραχμο, 5ος π.χ. αι. Άργυρος, εμπρ. Αθηνά, όπισθεν γλαύκα

Το Λαύριο, "θησαυρός χθονός" κατά τον Αισχύλο, μετουσιώθηκε απ' τους Αθηναίους σε θησαυρούς της τέχνης και του πολιτισμού.

[Θορικός] [Σούνιο] [Λαύριο] [Καμάριζα]
Picture
[Home] [Ιστορία] [Σήμερα] [ο Δήμος] [Προοπτικές]

----------------------------
Copyright © 1998 EraNET. All rights reserved. - Email: lavrio@eranet.gr
Ενημέρωση: 08/09/98

by EraNET