Home
 Θορικός  Σούνιο  Λαύριο  Καμάριζα
Θορικός
Picture

Το καλοκαίρι, λίγο πριν δύσει ο ήλιος και μέχρι να νυχτώσει, στην ελληνική ώρα, τότε που μια ερωτική σιωπή πέφτει στο τοπίο παίρνεις τη δύναμη ώστε να ξαναγεννηθεί μπροστά σου η ζωή  του παρελθόντος να δεις την ανθρώπινη περιπέτεια, την έκπληξη του ανθρώπου όταν ανακαλύπτει την αξία των μεταλλευμάτων πριν το 3.000 π.Χ., όταν παράγει έστω και με πρωτόγονα μέσα τον άργυρο και το μόλυβδο, να ξαναζωντανεύεις την μυκηναϊκή ακρόπολη στην κορυφή του λόφου.

Δήμος Λαυρεωτικής - Θορικός
(
πατήστε για μεγέθυνση)

Στα βόρεια της πόλης του Λαυρίου βρίσκεται η περιοχή του Θορικού με προεξάρχοντες τους μαστούς της Αφροδίτης, τις δύο κορυφές των λόφων του. Ιδιαίτερα αυτός που βλέπει προς νότον, το Βελατούρι, φαντάζει ηγεμονικός. Κάτω εκτείνεται η πεδιάδα με τις πανάρχαιες ιερές ελιές και δίπλα προς τα ανατολικά η θάλασσα.

Ν' ακούς τον παλμό των εποχών στους οικισμούς της πρωτοελλαδικής , μεσοελλαδικής, υστεροελλαδικής, γεωμετρικής, αρχαϊκής και κλασικής περιόδου, να αισθάνεσαι δίπλα σου την καυτή ανάσα των δούλων στις στοές και στα εργαστήρια, να νιώθεις την έκσταση και την κάθαρση στις δραματικές παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο, τη μυσταγωγία στο ναό της Δήμητρας και της Κόρης στην πεδιάδα του Θορικού.

Η Βελγική Αρχαιολογική Αποστολή που πραγματοποίησε ανασκαφικές έρευνες απ' το 1963 και συνέχεια για πολλά χρόνια έχει συμπεράνει ότι η αυτή της ανθρώπινης παρουσίας αρχίζει στην κορυφή του λόφου Βελατούρι, που είχε κατοικηθεί απ' τα μέσα της νεολιθικής εποχής 4.500 π.Χ.

Η εκμετάλλευση των μεταλλείων αργυρούχου μολύβδου πρωτοξεκίνησε στη Λαυρεωτική, εδώ στο Θορικό. Το μετάλλευμα βρίσκεται στη Λαυρεωτική στις επαφές του σχιστόλιθου και του μαρμάρου κι αυτό επαναλαμβάνεται σε τρία στρώματα προς τα κάτω. Στο Βελατούρι, στον Θορικό περνάει η πρώτη επαφή, ο μεταλλοφόρος ορίζοντας είναι ορατός γιατί βρίσκεται στην επιφάνεια, αυτόν φυσικά εκμεταλλεύθηκαν οι πρώτοι σκαπανείς της εποχής των μετάλλων.

Picture

Τοπογραφικό των ανασκαφικών ζωνών, της Βελγικής Αρχαιολογικής Αποστολής στο λόφο Βελατούρι του Θορικού

Picture

Η Βελγική Αποστολή 30 μέτρα περίπου δυτικά του θεάτρου ανακάλυψε μία στοά η οποία είχε ανοιχθεί από το 3.000 π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε αδιάκοπα μέχρι τον 4ο π.Χ. αιώνα. Κοντά στην είσοδο, στο βράχο είναι χαραγμένος ο χάρτης της στοάς με τις στροφές της.

Αρχαίος χάρτης μεταλλευτικής στοάς

Ο Θορικός είναι το αρχαιότερο και σπουδαιότερο μεταλλευτικό και μεταλλουργικό κέντρο του κόσμου του Αιγαίου. Η θάλασσα είχε γίνει γέφυρα επικοινωνίας γιατί όπως γράφει ο βραβευμένος με το Νόμπελ ποιητής Οδυσσέας Ελύτης εκφράζοντας διαχρονικά την Ελληνική στάση προς στο Αιγαίο πέλαγος "η θάλασσα μοιάζει για μας τους Έλληνες με μια δεύτερη γη που πρέπει να καλλιεργηθεί, σαν να είναι κήπος. Και τούτο γιατί είναι για μας κάτι τόσο οικείο όπως ένας κήπος και μας συντροφεύει όπου κι αν πηγαίνουμε".

Picture

Αρχαία σφυριά του Λαυρίου

[Θορικός] [Σούνιο] [Λαύριο] [Καμάριζα]
Picture
[Home] [Ιστορία] [Σήμερα] [ο Δήμος] [Προοπτικές]

----------------------------
Copyright © 1998 EraNET. All rights reserved. - Email: lavrio@eranet.gr
Ενημέρωση: 08/09/98

by EraNET