Home
 Θορικός  Σούνιο  Λαύριο  Καμάριζα
 Εθνικός Δρυμός
Σούνιο
Picture

Η άκρα Σούνιον, αυτός ο ανυπότακτος βράχος, σαν πέτρινο καράβι μέσα στη θάλασσα, ταξιδεύει στο χρόνο γεμάτος μνήμες, άλλοτε θαλασσοφίλητος άλλοτε σε μιαν αμάχη μαζί της, δεν ξέρεις αν αυτός εισχωρεί μέσα της ή εκείνη τον πολιορκεί. Ο ορθόπλωρος βράχος και το κύμα σε μια διαρκή έριν και φιλότητα. Μοιάζει να πλέει ανάμεσα στη θάλασσα και στον ουρανό.

Δήμος Λαυρεωτικής - Σούνιο
(
πατήστε για μεγέθυνση)

Καθώς στέκεσαι στην κορυφή του μπορείς ν' ακούσεις τη φωνή για την υπέροχη ανατολή, "ώ χρυσέας αμέρας βλέφαρον" (Σοφοκλέους, "Αντιγόνη" στιχ. 103-104), να τον βλέπεις να πίνει τον ήλιο στα μεσημέρια του καλοκαιριού και να γαληνεύει η ψυχή σου στο μυθικό ηλιοβασίλεμα..

Picture
Picture

Ο Σουνιακός βράχος

Ένας τέτοιος τόπος δεν μπορούσε παρά να ήταν ιερός και να τον κατοικούσαν Θεοί. Ήδη απ' τη μυθολογία το ακρωτήριο του Σουνίου συνδέεται με τον τραγικό χαμό του Αιγέα, του βασιλιά της Αθήνας, ο οποίος μόλις αγνάντεψε τα μαύρα πανιά στο Αθηναϊκό πλοίο που έρχονταν απ' την Κρήτη νόμισε ότι ο γυιός του Θησέας σκοτώθηκε απ' τον Μινώταυρο, έπεσε απ' το βράχο και πνίγηκε στη θάλασσα. Ο Θησέας όμως πάνω στη μέθη απ' την εξόντωση του Μινώταυρου και τη σωτηρία των επτά νέων και επτά νεανίδων που προορίζονταν ως βορά προς αυτόν, λησμόνησε να βάλει τα λευκά πανιά στο πλοίο, σημάδι της νίκης. Έκτοτε το πέλαγος που ανοίγεται απ' το Σούνιο ονομάστηκε Αιγαίον. Πάντως ο Αιγέας απ' την αρχαιότητα κιόλας εθεωρείτο υπόσταση του Ποσειδώνα, θεού της θάλασσας.

Ο ναός του Ποσειδώνα

Το Σούνιο στην αρχαιότητα δεν ήταν μόνο σπουδαίο λατρευτικό κέντρο, αλλά είχε μεγάλη σημασία στρατηγική, ναυτιλιακή, εμπορική και μεταλλευτική και φυσικά ήταν πολυπληθές οικιστικό κέντρο, το μεγαλύτερο την Λαυρεωτικής στα κλασικά χρόνια. Με τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη στα τέλη του 6ου π.Χ. αι. αποτελούσε ξεχωριστό δήμο, τον Δήμο Σουνιέων, ελευθέρων Αθηναίων πολιτών, που ανήκαν στην Αντιοχίδα φυλή.

Το ακρωτήρι του Σουνίου αποτελούσε στρατηγική θέση της πόλης-κράτος των Αθηνών, αρκετά νωρίς οι Αθηναίοι είχαν κατανοήσει αυτήν την αξία του, διότι δεσπόζει στην είσοδο του Σαρωνικού και του Ν. Ευβοϊκού κόλπου, ήταν δε κοντά΄στα μεταλλεία του Λαυρείου. Το λιμάνι δυτικά του ακρωτηρίου ήταν προκεχωρημένος ναύσταθμος των Αθηναίων στις δύσκολες καιρικές συνθήκες είτε προς τον Πειραιά είτε πολύ περισσότερο προς το Αιγαίο. Διέθεταν δε στην ανατολική πλευρά του λιμανιού νεώσοικους για δυο πολεμικά πλοία που τους είχαν συμπεριλάβει στο αμυντικό σύστημα του φρουρίου. Η δε εμπορική αξία του δυτικού λιμανιού και των άλλων όρμων, που αναλόγως του καιρού, λειτουργούσαν ως λιμάνια, ήταν μεγάλη για το δήμο Σουνιέων. Ήδη απ' το 455/454 π.Χ. οι Σουνιείς είχαν επιβάλει εισφορά επτά οβολών σε επιβατηγά ή εμπορικά πλοία που ελλιμενίζονταν σ' αυτά. Η εισφορά ήταν προς τιμήν του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα.

Το Σούνιο στην καρδιά του Ελλαδικού χώρου, ο Αίλιος Αριστείδης (2ος μ.Χ.) θα το θεωρήσει ως έρυμα (φρούριο) όχι μόνο της Αθήνας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Οι Αθηναίοι είχαν κτίσει στην κορυφή του ακρωτηρίου πολυγωνικό τείχος -σύγχρονο κατά τον Β. Στάη με τον πρώτο πώρινο ναό του Ποσειδώνα τέλη 6ου π.Χ. αι.- το οποίο ενισχύθηκε με ισοδομική οχύρωση κατά το 413-12 π.Χ. για να εξασφαλίζει τον περίπλου των σιτοφόρων πλοίων τους επειδή οι Λακεδαιμόνιοι που είχαν καταλάβει τη Δεκέλεια απέκοψαν την επικοινωνία μέσω Ωρωπού προς την Εύβοια.

Το φρούριο και το αξιόμαχο των στρατιωτικών δυνάμεων που το υπεράσπιζαν ήταν θέμα ζωής για τους πολιορκημένους Αθηναίους.

[Εθνικός Δρυμός]
[Θορικός] [Σούνιο] [Λαύριο] [Καμάριζα]
Picture
[Home] [Ιστορία] [Σήμερα] [ο Δήμος] [Προοπτικές]

----------------------------
Copyright © 1998 EraNET. All rights reserved. - Email: lavrio@eranet.gr
Ενημέρωση: 08/09/98

by EraNET