Home
 η Πόλη  Νεοκλασικά  Βιομ.Συγκρότημα  Μουσεία  Τουρισμός
 το Δημαρχείο  Εκκλησίες  το Μνημ.Serpieri  Κυπριανός
Νεοκλασικά του Λαυρίου

Η αγορά (τα ψαράδικα)

Picture

Λεπτομέρεια από την αγορά του Λαυρίου

Ανατολικά του νότιου τμήματος την κεντρικής πλατείας σε μικρή απόσταση βρίσκεται ένα κτιριακό συγκρότημα, είναι η αγορά του Λαυρείου. Κατασκευάστηκε απ' την Ελληνική εταιρεία το 1885, η οποία νοίκιαζε τους χώρους σε εμπορευομένους, λειτουργεί δε και σήμερα κυρίως ως ψαραγορά και κρεαταγορά. Έχει δε σχήμα Π με στοές από πεσσούς στα τρία μέρη του εσωτερικού ανοιχτού χώρου οι οποίοι διακόπτονται στο πάνω μέρος της για να υπάρξουν αριστερά και δεξιά δύο είσοδοι επί πλέον -πλην της κεντρικής- δύο ανοιχτές και δύο σκεπαστές για την εύρυθμη λειτουργία της.

Ο εσωτερικός χώρος, έτσι λειτουργεί σαν αίθριο, στο μέσον του σώζεται το συντριβάνι με τον φανοστάτη, είναι δε λιθοστρωμένος και με σύστημα αποχέτευσης.

Το κτίριο του Συλλόγου των Φιλομούσων
Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου

Picture

Στη νότια πλευρά της κεντρικής πλατείας του Λαυρίου δεσπόζει το κτίριο του συλλόγου των Φιλομούσων. Κατασκευάστηκε από την Ελληνική εταιρεία* το 1885-86 και στέγαζε τη φιλαρμονική της. Τα νεοκλασικά χαρακτηριστικά του κτιρίου τονίζονται στην πλευρά που κοιτάζει την κεντρική πλατεία με την ύπαρξη αετωμάτων στα ακραία παράθυρα.

Ηλεκτρονικός Χάρτης

Το κτίριο του συλλόγου Φιλομούσων

Ο εσωτερικός χώρος διαιρείται σε τρία μέρη, το χώρο υποδοχής, την πλατεία των θεατών και τη σκηνή. Πλην των μουσικών εκδηλώσεων οργανώνονταν παραστάσεις θεάτρου (κωμειδύλλια, επιθεωρήσεις) και χορού, δίνοντας ένα αέρα πολιτισμού που τόσο τον είχε ανάγκη αυτή η βιομηχανική πόλη. Ωρισμένοι δε εργάτες που είχαν έφεση στη μουσική επάνδρωναν τη φιλαρμονική και είχαν απ' την εταιρεία ιδιαίτερη μεταχείριση, τρεις φορές την εβδομάδα από μια ώρα για μουσική παιδεία χωρίς να κόβεται το μεροκάματο, μουσικές παραστάσεις στην πόλη, κάποιο ταξίδι σε άλλες περιοχές ή και στο εξωτερικό (Ιταλία) ήταν απογείωση απ' τη σκληρή πραγματικότητα των συνθηκών εργασίας. Ο Β.Δασκαλάκης μας πληροφορεί:

"Μάλιστα είχε πάει (ο τεχνίτης του στην Ελληνική εταιρεία) μια φορά και στην Ιταλία με τη Φιλαρμονική, τότε που γίνονταν αγώνες μουσικής και ήρθε δεύτερη η δική μας"

Picture

Η Φιλαρμονική του συλλόγου Φιλομούσων Λαυρίου

Η Φιλαρμονική του Συλλόγου των Φιλομούσων είχε πάρει μέρος στην τελετή της πρώτης Ολυμπιάδας στο Παναθηναϊκό στάδιο το 1896. Αργότερα το κτίριο λειτούργησε ως το Β' Δημοτικό Σχολείο του Λαυρείου, σήμερα μετά την ανακαίνισή του, λειτουργεί ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, στεγάζει δε την κινηματογραφική λέσχη του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου.

Το παλιό Δημαρχείο
Δημοτική Βιβλιοθήκη
Ιστορικό Αρχείο Λαυρίου, Πινακοθήκη

Picture

Στο μέσον περίπου της πλατείας και στα ανατολικά της βρίσκεται το παλιό Δημαρχείο του Δήμου Λαυρεωτικής, πρόκειται για ένα διώροφο γωνιακό κτίριο που τα νεοκλασικά του χαρακτηριστικά τονίζονται στο αυστηρό κυβικό του σχήμα, στις παραστάδες του ισογείου, και του πρώτου ορόφου που φέρουν κορινθιακά κιονόκρανα και στην κόχη της νότιας πλευράς του με το μικρό άγαλμα του Απόλλωνα και στο μπαλκόνι στηριζόμενο σε φουρούσια που κοιτάζει προς την πλατεία.

Το κτίριο του παλιού Δημαρχείου

Ηλεκτρονικός Χάρτης

Απ' αυτό το μπαλκόνι ο Ε.Βενιζέλος ως πρωθυπουργός το 1929 θα εκφωνήσει λόγο προς τον Λαυριώτικο λαό. Είχε έλθει στο Λαύρειο για να επιληφθεί προσωπικά του μεγάλου ζητήματος της απεργίας των μεταλλωρύχων της πόλης, η οποία είχε συνταράξει με τον δυναμισμό της το Πανελλήνιο και είχε διαρκέσει από την 1.2.1929 έως τις 16.3.1929 και κατέληξε σε γενική νίκη τους.

Η τοιχογραφημένη οροφή ενός δωματίου του α' ορόφου που κοιτάζει προς την πλατεία παρουσιάζει ενδιαφέρον. Τα αυστηρά γεωμετρικά σχήματα της νεοκλασικής τεχνοτροπίας συνυφαίνονται με το φυσικό διάκοσμο αλλά κυριαρχούν.

Το κτίριο στέγασε τις υπηρεσίες του Δήμου Λαυρεωτικής απ' το 1894 έως το 1987. Προηγουμένως χρησιμοποιήθηκε ως ξενοδοχείο με την επωνυμία "Η Αγγλία". Ο ιδιοκτήτης του το μετεβίβασε στο Δήμο Λαυρεωτικής το 1894.

Picture

Λεπτομέρεια της τοιχογραφημένης οροφής του παλιού Δημαρχείου

Το Α’ Δημοτικό Σχολείο

Picture

Ανατολικά, σε μερικά μέτρα απόσταση απ' το μνημείο του I.B.Serprieri υπάρχει το Α' Δημοτικό Σχολείο του Λαυρίου που κτίστηκε το 1901-1902 επί Δημάρχου Ιω.Ρέλιου όπως φαίνεται στην επιγραφή που είναι γραμμένη στο μέτωπο των δύο κυρίων εισόδων του κτιρίου, με δαπάνη του Δήμου Λαυρεωτικής. Αρχιτέκτονας του κτιρίου ήταν ο Δημ. Καλλίας.

Ηλεκτρονικός Χάρτης

Το κτίριο του Α’ Δημοτικού Σχολείου Λαυρίου

Το όλο συγκρότημα αποτελείται από δύο όμοια μέρη που περιλαμβάνει τη Δημοτική Σχολή Αρρένων και Θηλέων. Είναι υπερυψωμένο και τα νεοκλασικά του μέρη με τις διπλές παραστάδες στις εισόδους που φέρουν κορινθιακά κιονόκρανα και η εναλλαγή των μικρών πεσσών στα παράθυρα σε συνδυασμό με τα διακοσμητικά στοιχεία στα άκρα των αερωμάτων πάνω απ' τις κεντρικές εισόδους με τους δράκοντες και στην κορυφή με την κουκουβάγια, σύμβολο της γνώσης, προσδίνουν ένα σοβαρό τόνο, ανάλογο με το κύρος της εκπαιδευτικής λειτουργίας του.

Οι δύο κεντρικές είσοδοι οδηγούν σε αντίστοιχους προθαλάμους, οι οροφές των οποίων είναι τοιχογραφημένες. Οι τοιχογραφίες -όσο και ο γλυπτικός διάκοσμος- είναι βασικά στοιχεία του νεοκλασικισμού, στο Λαύριο όμως απαντώνται σε λιγοστά κτίρια.

Το “Μέγα Ξενοδοχείον η ΕΥΡΩΠΗ”
Ξενοδοχείο “Belle Epoque”

Picture

Παρουσιάζοντας τη λαϊκή Ελληνική νεοκλασική τεχνοτροπία του Λαυρίου δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε σε μερικές ακόμη αξιόλογες περιπτώσεις όπως του κτιρίου που βρίσκεται πίσω απ' τον πρώην σταθμό του Σιδηροδρόμου Αττικής. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο με τις γνωστές μας Κορινθιακές παραστάδες στον α' όροφο όπου ο μονός του αριθμός επέβαλε την τοποθέτηση τής μιας στο κέντρο του κτιρίου, επίσης έχουμε τον πυργίσκο πάνω απ' τη στέγη όπως στο σημερινό Δημαρχείο. Στην κύρια όψη του κτιρίου υπάρχουν δύο μικρά μπαλκόνια, συμμετρικά τοποθετημένα που της δίνουν μιαν επιπρόσθετη χάρη.

Το κτίριο “Μέγα Ξενοδοχείον η ΕΥΡΩΠΗ”

Στην πλάγια όψη υπάρχουν δύο κόχες με γυναικεία μικρά αγάλματα. Το κτίριο στον περασμένο αιώνα λειτούργησε ως ξενοδοχείο, στην πλάγια όψη υπήρχε η επιγραφή "Μέγα Ξενοδοχείον η Ευρώπη" η οποία επαναλαμβανόταν στην κύρια όψη στα Γαλλικά. Σήμερα έχει ανακαινιστεί και χρησιμοποιείται πάλι ως ξενοδοχείο με το όνομα “Belle-Epoque”.

Νεοκλασικά στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής

Picture Picture
Picture
[το Δημαρχείο] [Εκκλησίες] [το Μνημ.Serpieri] [Κυπριανός]
[η Πόλη] [Νεοκλασικά] [Βιομ.Συγκρότημα] [Μουσεία] [Τουρισμός]
Picture
[Home] [Ιστορία] [Σήμερα] [ο Δήμος] [Προοπτικές]

----------------------------
Copyright © 1998 EraNET. All rights reserved. - Email: lavrio@eranet.gr
Ενημέρωση: 08/09/98

by EraNET